Beginnen met duiken
De eerste stap
Duiken geeft een uniek gevoel, onvergelijkbaar met enig ander gevoel op aarde. Zodra je hoofd onder de waterspiegel verdwijnt en je onder water ademhaalt, kom je in een andere wereld terecht. Aangezien het aardoppervlak voor 71% uit water bestaat, kun je een leven lang duiken en steeds weer iets nieuws ontdekken. Daarom geeft iedere duiker een ander antwoord op de vraag waarom ze zoveel plezier aan het duiken beleven.
Hier volgen vijf van de meest voorkomende redenen om te duiken
5 Redenen om te duiken
- Verkenning van een andere wereld
Elke plek heeft een uniek ecosysteem met prachtige landschappen en fascinerende dieren. - Avontuur en opwinding
De ontmoeting met een haai, dolfijn, schildpad of zeepaardje laat het hart van elke duiker sneller kloppen. Het ontdekken en betreden van diepgelegen scheepswrakken of het verkennen van grotten wordt zelfs beschouwd als een van de meest extreme sporten. Het mooie van duiken is echter dat je als duiker zelf bepaalt hoe avontuurlijk je het maakt. - Ontspanning en stressvermindering
Hoewel duiken spannend kan zijn, is het vaak een uitzonderlijk ontspannende ervaring. Het gestage ritme van de ademhaling onder water, samen met het gevoel van gewichtloosheid, kan helpen om stress te verlichten en een staat van rust en vrede te bevorderen. - Fysieke en mentale gezondheid
Duiken is een uitstekende manier om in vorm te blijven. Het verhoogt niet alleen je uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit, maar houdt ook je geest alert door de benodigde probleemoplossende vaardigheden en concentratie onder water. - Samenwerking en sociale interactie
Duiken is een sociale bezigheid, waarin groepen mensen dezelfde interesse delen. Naast het duiken gaan duikteams vaak samen naar een duikevenement of gaan ze samen op een duikreis. Bovendien is het een fantastische activiteit om samen met vrienden of familie te ondernemen.
Is een technische duikschool geschikt voor beginnende duikers?
Sinds onze oprichting hebben we veel mensen leren duiken. Naast beginners hebben we ook veel ervaring in het opleiden van technische duikers. In tegenstelling tot onze naam, duiken er in ons team duikers van alle niveaus en leeftijden. Waarom heten we dan Technical Diving College? Met technisch duiken leer je duiken te maken die voorbij de grenzen van het reguliere duiken gaan. Betere bewustwording, meer kennis en goed trainen van basisvaardigheden tijdens een technische duikcursus zijn echter waardevol voor alle duikers en met name voor beginnende duikers, omdat zij dan al vanaf het eerste moment een stevige basis meekrijgen. Daarom kiezen wij bijvoorbeeld voor SDI als duikorganisatie om beginners op te leiden. Een technische duikschool is daarom zeer geschikt om er te leren duiken.
“From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders.
He is bolted to earth. But man has only to sink beneath the surface and he is free.”
Jacques Cousteau(1910-1997), oceanoloog en ’s werelds bekendste duiker.
Over SDI
Een goede duikorganisatie mag niet ontbreken bij het opleiden van duikers. Technical Diving College kiest daarom voor Scuba Divers International (SDI). SDI is een wereldwijde organisatie die zich richt op duikopleidingen en certificeringen. Ze bieden een breed scala aan cursussen, van beginnersniveau tot instructeur. Met een wereldwijd netwerk van gekwalificeerde instructeurs biedt SDI-duikopleidingen aan die voldoen aan de hoogste normen van de duikindustrie.
Leren duiken in Nederland
Je open water cursus doen in Nederland heeft enkele grote voordelen die je kunt overwegen voordat je besluit je duikbrevet in een tropisch land te gaan halen. In de blog ‘De voordelen van leren duiken in Nederland’ gaan we daar uitgebreid op in.
Recreatief duiken in Nederland
Recreatief duiken is in Nederland populair door de gevarieerde onderwaterlandschappen, zoals de koraalriffen in de Oosterschelde, scheepswrakken in de Noordzee, en talrijke zoetwaterplassen met rijke begroeiing aan de oevers. De zoute wateren bieden een rijke biodiversiteit en de meren herbergen een overvloed aan flora en fauna om te verkennen. Duiklocaties zijn vaak goed bereikbaar en er zijn veel duikscholen die cursussen aanbieden voor zowel beginners als gevorderden.
Veiligheid staat in Nederland hoog in het vaandel, met regelmatige controles van duikuitrusting en strenge richtlijnen voor duiklocaties. Naast het verkennen van onderwaterwerelden draagt recreatief duiken bij aan het bewustzijn en behoud van mariene ecosystemen.
In onze blog ‘Diving in the Lowlands’ gaan we dieper in waarom duiken in Nederland de moeite waard is.
Wat is duiken?
Met duiken verblijf je langere tijd onderwater door lucht te ademen uit een apparaat met samengeperste lucht. In het Engels heet dat een Self Contained Underwater Breathing Apparatus of SCUBA. Vandaar dat duiken ook wel scubaduiken wordt genoemd. In de duikwereld onderscheiden we de volgende vormen van duiken:
- Beroepsduiken
Brandweerduikers, onderwaterwerkers (bv. lassers), soldaatduikers. - Freediving
Duiken door je adem in het houden. - Recreatief duiken
Duiken als vrije tijd besteding, waarbij geen decompressiestops worden gemaakt. - Technisch duiken
Duiken waarbij je decompressiestops moet maken, omdat je de grenzen van het recreatief duiken overschrijdt door bijvoorbeeld langer of dieper te duiken dan de recreatieve tabellen toestaan. Zowel recreatieve duikers als beroepsduikers kunnen technische duiken maken
Interesse om bij ons te komen duiken?
Kom langs op ons duikcentrum,
we helpen je graag verder.
06-22414617